Reikės:
500 g virtų penne makaronų
500 g keptų moliūgų
120 g šaltai rūkytos šoninės
20 g sviesto
2 šaukštų miltų
500 ml pieno
šviežiai malto muskato
1 lauro lapelio
Reikės:
500 g virtų penne makaronų
500 g keptų moliūgų
120 g šaltai rūkytos šoninės
20 g sviesto
2 šaukštų miltų
500 ml pieno
šviežiai malto muskato
1 lauro lapelio
Tam tikrų maisto produktų pakuotėse nurodyta galiojimo termino pabaiga „geriausias iki“ reiškia, kad iki šios datos produktas tikrai geras, ir nors vėliau jo savybės gali suprastėti, vartoti jį vis dar saugu, portalui LRT.lt sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Ilona Drulytė. Beje, priduria ji, jei tokių maisto produktų nebenorite vartoti patys, Lietuvoje juos leidžiama paaukoti labdarai.
Ingredientai:
Varškė, 200 gr.
Kiaušinis, 1 vnt.
Miltai, 150 gr.
Cukrus, 50 gr.
Druska, 1 žiups.
Reikės:
500 g burokėlių
1 žiedinio kopūsto
saujelės krapų
Marinatui:
150 ml „Obelių“ Obuolių acto
750 ml vandens
20–22 g druskos
3 šaukštų cukraus
1 šaukštelio kmynų ar kuminų sėklų
Reikės:
2 vidutinių kriaušių
šaukšto rudo cukraus
gero žiupsnio cinamono
3 kiaušinių
180 g rudo cukraus
2 kupinų šaukštų jogurto arba grietinės (60 g)
120 g sviesto lydyto
270 g kvietinių miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
Nors barbekiu kultūra vis labiau populiarėja, daugelis vis dar klaidingai mano, kad tai tas pats, kas kepimas grilyje. Iš tiesų barbekiu kepsninėje galima iškepti beveik viską, net ir morengų pyragą ar krembriulė, sako Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič. Pasak jos, barbekiu gaminti patieklai pasižymi ypatingais dūmo skoniais, kuriuos lemia ne tik šefo meistriškumas, bet ir naudojamos malkos.
Gaivus ir aromatingas gėrimas – tikras vaisių punšas arba beveik karštas vynas. Tinka gerti šaltą, o galite ir pasišildyti juo kaip gardžia arbata.
Reikės:
2 obuolių
1 kriaušės
2 l vandens
200 g rabarbarų lapkočių
1 cinamono lazdelės
1 stiklinės aviečių
1–2 stiklinių cukraus (pagal skonį)
Reikės:
2 bananų
2 šaukštų ispaninio šalavijo (chia) sėklų
stiklinės šaldytų aviečių
1 nedidelio greipfruto
1 avokado
500 ml pieno
4 šaukštų vanilinių ledų
1 šaldyto banano
2 šaukštų Beatos Virtuvės kakavos gėrimo miltelių
ledukų
braškių papuošimui
Nėra griežtų taisyklių, kokios prieskoninės žolelės labiau tinka jautienai, kiaulienai ar vištienai, tad svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti, tikina mėsos technologas Vidas Nadzeika. Maisto žinovas primena, kad kepamą mėsą ar žuvį labai pagardina marinavimas su įvairiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, todėl virtuvėje nereikėtų apsiriboti vien sausais prieskoniais.
Reikės:
800 g kiaulienos sprandinės
1 pakelio „Santa Maria“ universalaus All round marinato
garnyrui:
1 pakuotės
3-4 pomidorų
1 nedidelio svogūno
Reikės:
2 pakelių (po 180 g) forminių sausainių
pieno sausainiams mirkyti
Braškių sluoksniui (jį gaminti reikės du kartus, tai visko reikės dvigubai):
4–5 braškių
2 šaukštų miltelinio cukraus
3 šaukštų graikiško jogurto
4 šaukštų kreminės varškės
Mangai – tai ovalios ar apvalios formos kaulavaisiai. Jų minkštimas geltonas arba oranžinis, sunokusios slyvos konsistencijos, kvapnus, su silpnu sakų prieskoniu, saldžiarūgštis. Vaisiaus viduje – stambus, tvirtai su minkštimu suaugęs kauliukas.
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
Porcijų skaičius: 5
Ingredientai:
Varškė, 400 gr.
Cukrus, 2 v.š.
Druska, 1 žiups.
Vanilinis cukrus, 1 a.š.
Kiaušinis, 1 vnt.
Augant susidomėjimui tausojančiu maisto vartojimu, vis daugiau žmonių ieško praktinių patarimų, kaip panaudoti nuo patiekalų gamybos likusius maisto likučius. Skaičiuojama, kad vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai per metus išmeta daugiau nei 50 kg maisto, o tai yra net 500 porcijų grikių kruopų, jeigu išmetamo maisto kiekį skaičiuotume jomis. Dalijamės keliais patarimais ir receptais, kurie padės atrasti naujus skanius patiekalus iš išvirtų ar kitaip apdorotų kruopų pertekliaus.
Reikės:
1 kg „Arvi kalakutai“ kalakutų šlaunelių mėsos be odos
apie 200 ml sulčių (apelsinų ar obuolių)
saujelės čiobrelių
1 šaukštelio rozmarinų lapelių
½ šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
1 šaukštelio tarkuotų apelsinų ar citrinų žievelių
druskos
Reikės:
500 ml pieno (gali prireikti dar stiklinės)
100 g mielių
100 g ir dar 1 šaukštelio cukraus
10 kiaušinių trynių
100 g lydyto sviesto
1 kg kvietinių miltų (550)
Medus konditerijoje vertinamas nuo seno, tačiau jį naudojant skirtinguose kepiniuose bei desertuose – medus medui nėra lygus. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pranešime spaudai teigia, kad renkantis medų konditerijos gaminiams svarbiausias dėmesys skiriamas jo skoniui, spalvai bei konsistencijai. Šiaulių bitininkų draugijos „Spiečius“ vadovas ir bitininkystės ūkio savininkas Remigijus Šemeklis pažymi, kad šios savybės priklauso nuo augalų, iš kurių žiedų nektaro yra sunešamas medus.
Reikės:
3 kriaušių
500 g rabarbarų lapkočių
1 svogūno
2 česnako skiltelių
1–2 aitriųjų paprikų
200 ml raudonojo vyno
Gaivus ir aromatingas gėrimas – tikras vaisių punšas arba beveik karštas vynas. Tinka gerti šaltą, o galite ir pasišildyti juo kaip gardžia arbata.
Reikės:
100 g pusriebės varškės
60–80 ml kefyro
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
120 g speltos miltų
120 g visų grūdo dalių kvietinių miltų
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnio druskos
Reikės:
4–6 smidrų
4–6 vytinto kumpio juostelių
1–2 kiaušinių
kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
žiupsnio maltos aitriosios paprikos
druskos, pipirų
Reikės:
3 kiaušinių
1 šaukšto cukraus
žiupsnio druskos
300 ml kefyro
250–280 g miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
30 g sviesto
Grilio patiekalai – neatsiejama pavasario dalis, tad nenuostabu, kad šiuo metu lauko kepsninės ištraukiamos vis dažniau. Dažniausiai grilyje kepama mėsa, tačiau jame puikiausiai atsiskleidžia ir kitų maisto produktų skonis. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pranešime teigia, kad ant grotelių galima gardžiai išsikepti daržoves, jūros gėrybes, sūrį ir net vaisius taip, kad šie paliks įspūdį ir labiausiai užkietėjusiems mėsos gerbėjams.
Apie dirbtinius saldiklius prikurta nemažai mitų. Vienas populiariausių – esą dirbtiniai saldikliai yra geriau negu paprastas cukrus. Apie tai, kuo skiriasi cukraus ir dirbtinių saldiklių poveikis ir ką reikėtų rinktis tiems, kurie nori gyventi sveikiau, mokslo populiarinimo svetainėje popsci.com rašo žurnalistė Sara Chodosh.
Reikės:
1 vidutinio dydžio kopūsto,
200-300 g raugintų kopūstų,
3 saldžiarūgščių obuolių,
1-2 šaukštų riebalų (sviesto arba aliejaus)
Įdarui reikės:
1 stiklinės virtų avinžirnių,
Reikės:
500 ml 35% grietinėlės,
5 trynių,
½ vanilės ankšties,
3-5 šaukštų cukraus.
Užbaigimui - atviros ugnies degiklio.
Reikės:
900 g „Arvi kalakutai“ smulkintos kalakutų krūtinėlių mėsos
450 g moliūgo
1 kiaušinio
3 šaukštų avižinių dribsnių arba avižų sėlėnų
10-15 cm poro
druskos, pipirų
gero žiupsnio kmynų
Reikės:
1 didelio poro
1,5-2 baklažanų
5 šaukštų alyvuogių aliejaus
250 g rudų pievagrybių
1 brokolio
4-5 saliero stiebų
Reikės:
500 g bulvių
500 g pankolio
30 g džiūvesėlių
30 g tarkuoto kietojo sūrio
20 g kaparėlių
1 šaukštelio pankolio sėklų
alyvuogių aliejaus
žiupsnio čili skiedrelių
Nuorodų sąrašas
Powered by BaltiCode