Parodoje ,,Žalioji savaitė 2017” – aukščiausios kokybės tradiciniai lietuviški gaminiai

Dešimt tarptautinės maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės parodos ,,Žalioji savaitė 2017“ Berlyne dienų – tai, anot parodos organizatorių, labiausiai koncentruota maisto produktų pasiūla pasaulyje. Margaspalvėse salėse kur bepažiūrėsi – vaišinama, ragaujama, prekiaujama. Visuose nacionaliniuose stenduose stengiamasi akcentuoti savo šalies ir jos produktų išskirtinumą. Jau 15 metų šioje parodoje dalyvaujanti Lietuva pabrėžia tai, kad ji moderni šalis, gerbianti savo tradicijas.

           Parodoje „Žalioji savaitė“ įrengtas Lietuvos stendas visada pritraukia minias lankytojų – parodoje dalyvaudami nesijaučiame naujokai, aukščiausios kokybės natūraliais maisto produktais įgijome ne tik Vokietijos vartotojų pasitikėjimą. Šiemet parodoje, kuri vyks sausio 20–29 dienomis Berlyne, savo produkciją pristatys 8 mūsų šalies įmonės, gaminančios tautinio paveldo sertifikatą turinčius ir ekologiškus maisto gaminius bei gėrimus. Parodos lankytojai, mėgstantys namams jaukumo suteikiančius daiktus, galės įsigyti originalių, rankomis kurtų gaminių.

         Kokia žemės ūkio paroda gali būti be gražiausios puošmenos – lietuviško šventinio stalo karaliaus šakočio!? Nuo 1995 metų veikianti Laimutės Sadauskienės individuali įmonė parodoje pristatys ne tik tautinio paveldo sertifikatą turinčius šakočius, kurių sudėtyje – net 90 proc. lietuviškos kilmės žaliavos, bet ir demonstruos jų kepimo procesą bei vaišins ką tik iškeptu šiuo skanėstu. Vokiečių lankytojai galės pasimėgauti ir grybukais – taip pat šį sertifikatą turinčiais „Juodupės baravykais“. Pernai parodoje įmonės gaminiai sulaukė daug dėmesio, juos filmavo ir laidas sukūrė net dvi vokiečių televizijos. Ši įmonė, turinti įrengtą edukacinių mokymų klasę ir savo produkciją pardavinėjanti Lietuvoje, Latvijoje, Vokietijoje, yra gavusi ne vieną šalies valdžios apdovanojimą už verslo plėtrą ir tautinio paveldo puoselėjimą. Kaip ir kiti mažesni gamintojai, parodoje verslininkė tikisi užmegzti naujų ryšių, kontraktų, pasisemti patirties iš panašia veikla užsiimančių įmonių.

         Ne kartą „Žaliojoje savaitėje“ jau dalyvavusi UAB ,,Saimeta“ parodoje pristatys Daujėnų naminę duoną, sausainius grybukus ir Daujėnų duonos girą, įvertintus lietuviškosios tarptautinės parodos „AgroBalt“ aukso medaliais. Pasak įmonės vadovės Vitos Stankevičienės, pagal seną šeimos receptą ši duona kepama iškirtinai mediniuose kubiliukuose, o gaminama naudojant ruginių miltų raugą. Tai vienintelė Lietuvoje duona, kuri ženklinama europiniu ženklu ir saugoma pagal geografinę nuorodą, taip pat turinti kulinarinio paveldo ženklą ir tautinio paveldo sertifikatą. Minėtoji duona, kurios pardavimų apimtys kasmet auga apie 10 proc., ne kartą buvo teikta užsienio valstybių aukščiausiems pareigūnams kaip taikos simbolis.

           Savo rankomis pagamintus ekologiškus rūkytus mėsos gaminius parodoje siūlys Lietuvos ūkininkai Žiliai. Mėsos gamybos ir prekybos verslu Kazys Žilys su žmona Audrone užsiima jau daugelį metų. Tai – ūkis nuo grūdo iki stalo, kuriame gaminami išskirtinai natūralūs mėsos gaminiai: be konservantų, stabilizatorių ir kitų vartojimo terminą prailginančių priedų. Jie pirmieji Lietuvoje savo ūkyje įrengė ES reikalavimus atitinkančią sertifikuotą skerdyklą ir mėsos perdirbimo cechą. Vokiečių lankytojai galės paragauti ir įsigyti lietuviško tradicinio skilandžio (jam suteikta ES Garantuoto tradicinio gaminio nuoroda, šis tautinio paveldo mėsos gaminys taip pat turi ekologiško gaminio sertifikatą), šalto rūkymo Kaziuko skilandinės ir Kirsnos dešros.

           Į parodą Vokietijoje vyksta ir UAB „Radviliškių kaimo kepykla“, užsiimanti duonos ir pyrago gaminių kepimu, didmenine ir mažmenine prekyba. Tai – šeimos verslas, puoselėjantis lietuviškas tradicijas. Parodos lankytojus įmonė ruošiasi vaišinti duona ir šimtalapiu. „Duona vyrams“ yra natūraliai rauginta tamsi tradicinė lietuviška ruginė duona, praturtinta rūkytais lašiniais, česnakais, pipirais, suteikiančiais išskirtinį skonį, o tautinio paveldo produktas „Petronėlės duona“ – natūraliai rauginta tradicinė rupi ruginė duona. Savo populiarųjį šimtalapį įmonė kepa be jokių konservantų, tik iš natūralių lietuviškų produktų. Visi šie gaminiai yra apdovanoti lietuviškų parodų medaliais ir diplomais.

               UAB „Gerovės prekyba“ nuolat ieško būdų, kaip sujungti senoviškų tradicijų ir šiuolaikiškumo dvasią, kaip originalumu nustebinti išrankiausius, naujų skonių trokštančius žmones. Ši viena seniausių įmonių Lietuvoje, nuo 1948 metų gaminanti produktus iš vaisių, uogų ir daržovių, parodoje kvies paragauti agrastų, juodųjų serbentų ir aviečių uogienių. Jos atitinka visus Lietuvos tautinio ir kulinarinio paveldo kriterijus: gaminamos pagal tradicines senąsias receptūras, joms gaminti naudojamos tik uogos ir cukrus.

             Parodoje UAB „Apiterapijos centras“ atstovai ketina pristatyti unikalią medaus ir žolelių arbatų seriją, kurioje puikiai dera skonis ir švelnus vaistažolių aromatas. Arbatos gaminamos tik iš aukščiausios kokybės natūralaus lietuviško medaus ir natūralių uogų, vaistažolių ar jų ekstraktų. Šių produktų gamyboje nenaudojamos jokios sintetinės žaliavos ar priedai. Įmonės produkcija realizuojama Lietuvoje ir eksportuojama į Norvegiją, Ispaniją, Belgiją, Lenkiją, Didžiąją Britaniją. Bendrovės savininkai džiaugiasi, kad arbatų paklausa ir gamybos apimtys paskutinius trejus metus kasmet augo po 20-30 proc. Išrankieji vokiečiai turės progą paragauti ir įmonėje gaminamo natūralaus lietuviško medaus su vaistažolių ekstraktais. Įmonės produkcija skirta ne tik asmeniniam naudojimui – ji yra gavusi ne vieną padėką už reprezentatyvius gaminius, puikiai pristatančius Lietuvą.

               Lietuvos stende lankytojai galės ne tik paskanauti mūsų šalyje populiarių mėsos gaminių ir saldumynų, bet ir palepinti gomurį alumi bei midumi. Jau ne vienerius metų „Žaliojoje savaitėje“ dalyvauja „Šušvės midus“ – šeimos įmonė, kuri, pasitelkusi protėvių žinias ir patirtį, gamina tradicinį, seniausią pasaulyje natūralios fermentacijos alkoholinį gėrimą – midų. Šį gėrimą šeima gamina iš savų bičių medaus ir brandina 2 metus. Tai – sertifikuotas tautinio paveldo gaminys, ne kartą skynęs laurus Lietuvos vyno čempionatuose ir parodose. Parodos Berlyne lankytojai galės paragauti 4 rūšių midaus, kuriam gaminti naudojamos tik natūralios žaliavos: medus ir kiti bičių produktai (žiedadulkės, bičių duonelė, pikis, vaškas), augalinės žaliavos (kadagiai, apyniai, kiaulpienių žiedai, obuoliai), surinktos iš natūralių pievų ir miškų. Taip pat bus pristatytas įvairių rūšių medus ir jo mišiniai su liofilizuotomis uogomis.

                 Šiemetinės parodos naujokai – A. Udrienės individuali įmonė, gaminanti populiarų kaimišką alų. Nors alų įmonė gamina jau 20 metų, tačiau iki šiol už Lietuvos ribų jo nebuvo pardavinėjusi. Parodos lankytojai galės paragauti Lietuvoje pripažinimą pelniusio unikalaus, tautinio ir kulinarinio paveldo sertifikatus turinčio alaus – kaimiško „Jovarų“ alaus, alaus „Jovarų Šnekutis“ ir moterų pamėgtojo „Jovarų“ alaus su medumi. Alaus gamyboje naudojamos ne tik medinės statinės ir kubilai, bet ir unikalios, dar nuo prosenelių laikų išlikusios mielės, pasižyminčios geru rūgimu ir suteikiančios alui specifinį skonį.

Kita Lietuvos stendo ekspozicijos dalis – tautinio paveldo ne maisto pramonės gaminiai. Lietuvos kaime daug iniciatyvių, talentingų moterų, puoselėjančių senuosius amatus ir tradicijas. Lietuvos ūkininkių draugijos narėms dalyvavimas parodoje „Žalioji savaitė“ yra galimybė plačiajam pasauliui pristatyti Lietuvos paveldo amatus, kaimo moterų verslus, tradicijas. Moterys demonstruos savo rankomis sukurtus gaminius iš natūralių medžiagų – tautines lėles, molio ąsočius, žalvarines seges.

   Lietuvos ekspoziciją parodoje „Žalioji savaitė“ puoš ir kūrybingų Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus skyriaus tautodailininkų, sertifikuotų tautinio paveldo amatininkų sukurti tautinio paveldo gaminiai. Danutė Tikužienė pristatys gintaro ir žalvario papuošalus, Ramutė Kraujalienė – medžio drožinius, keramiką, nertus tekstilės priedus, Agata Granicka – Vilniaus krašto verbas ir demonstruos jų rišimo techniką.

Parodoje savo veiklą garsins ir Lietuvos kaimo turizmo asociacija, šiuo metu vienijanti 382 kaimo turizmo paslaugas teikiančias sodybas.

Visi stendo lankytojai ir vėl turės galimybę čia prisėsti prie tikro medžio stalų, pasiklausyti liaudiškos muzikos, o nacionalinę virtuvę pristatantis restoranas „Bernelių užeiga“ parodos lankytojus kvies paskanauti lietuviškų patiekalų.

           Stende bus įrengta ir nedidelė ekspozicija pagrindinių eksportuojamų maisto produktų: AB „Pieno žvaigždės“, UAB „Marijampolės pieno konservai“ – pieno produktai, UAB „Biovela“, AB „Krekenavos agrofirma“, ŽŪB „Delikatesas“ – mėsos gaminiai, UAB „Rūta“ – saldainiai.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode