Švelnūs ir malonūs skoniai ir pasirinkimų gausa – vis dažniau žmonės renkasi mėgautis kava su augaliniais gėrimais. Patys populiariausi – migdolų, kokosų, ryžių, sojos ir avižų. Vienas geriausių baristų Europoje Merijn Gijsbers dalinasi gaminimo būdais, kuriais kiekvienas gali pasinaudoti kasdieniame gyvenime.
Mėgavimasis kava su augaliniais gėrimais Europoje nėra naujovė, tačiau Baltijos šalyse pastaraisiais metais ši mada dar vystosi ir susilaukia vis daugiau populiarumo. Sparčiai kylantis augalinių gėrimų vartojimas artimiausiu metu ir toliau augs. Tai skatina kavos ekspertus nesustoti ir toliau siūlyti naujas kavos rūšis su augaliniais produktais. Kas trečias respondentas verčiau renkasi juodą kavą be jokių priedų, tačiau kitas trečdalis labiau mėgsta balintą kavą. Tendencijos rodo, kad jaunesni respondentai mieliau renkasi balintą kavą, o vyresnio amžiaus žmonės – juodą (Alpro 2019 apklausa, Mindshare). Polinkis rinktis augalinius gėrimus kartu su kava, vietoj gyvūninės kilmės pieno, pastaraisiais metais kilo. Beveik pusė (45%) vartotojų renkasi augalinės kilmės gėrimus ir dauguma jais mėgaujasi kartu su kava (Alpro 2019 apklausa, Rait Group).
Praėjusią savaitę „Rocket Bean Roastery” pritraukė geriausius Baltijos šalių baristas, kur dalinosi augalinių gėrimų gaminimo būdų paslaptimis ir geriausiais kavos gaminimo receptais. Mokymus vedė vienas geriausių baristų Europoje, olandas Merijn Gijsbers. „Pagrindinė priežastis, kodėl žmonės renkasi augalinius gėrimus kartu su kava yra geras, malonus ir švelnus skonis. Neabejotinai šie augaliniai gėrimai turi platų pasirinkimą ir leidžia mėgautis skirtingais skoniais, taip pat, tai yra geriausia alternatyva pienui. Žinoma, du pagrindiniai aspektai yra kavos ir augalinių gėrimų skonių harmonija, taip pat – pats kavos gaminimo procesas.” - teigia Merijn Gijsbers.
Kavos ekspertas Merijn Gijsbers dalinasi rekomendacijomis, siekiant išgauti harmoningą augalinių gėrimų ir skirtingų kavos pupelių derinį. Kavos pupelės iš Lotynų Amerikos ir Kenijos yra kartesnės ir puikiai dera su kokosų, migdolų gėrimais. Šis derinys suteikia salstelėjusį, savitą ir malonų skonį. Kavos pupelės iš Brazilijos ir Kosta Rikos turi labiau išskirtinę struktūrą ir yra saldesnės, todėl geriau dera su avižų ir sojos gėrimais, kurie pasižymi švelnia ir kremine struktūra.
Kavos ir augalinių gėrimų harmonija nėra vienintelis svarbus aspektas. Pats gaminimo procesas taip pat turi didelę reikšmę. Barista Merijn Gijsbers dalinasi keliais lengvais kavos su augaliniais gėrimais receptais, kuriuos kiekvienas gali pasigaminti namuose.
Pirmasis receptas – „Avižinė burokėlių latte”
Ingredientai:
● 210 ml Alpro avižų organiško gėrimo „Profesionalams”
● 1 valgomasis šaukštas (10 g) burokėlių pudros
● 1 puodelis espresso
Receptas:
- Suplakite Alpro avižų organišką gėrimą „Profesionalams”
- Sumaišykite 30 ml suplakto Alpro avižų organiško gėrimo „Profesionalams” su burokėlių pudra, kol masė taps vientisa.
- Įpilkite puodelį espresso.
- Supilkite likusią dalį Alpro avižų organiško gėrimo „Profesionalams”
Antrasis receptas – „Matcha Sojų Frappe”
Ingredientai:
● 275 ml Alpro sojos gėrimo „Profesionalams”
● 1 šaukštas vanilės sirupo be cukraus
● 1 pilnas arbatinis šaukštelis žalios arbatos pudros Matcha
● 1-2 espresso puodeliai (pagal skonį)
● 1 kaušelis ledų
Receptas:
1. Sudėkite Matcha pudrą, sirupą, Alpro Soją „Profesionalams” gėrimą, espresso ir ledus į trintuvą ir suplakite, iki kol masė taps glotni.
2. Pateikimui gautą masę įpilkite į aukštą stiklinę.
Patarimas: jei turite, vanilinį sirupą gali pakeisti 1 arbatiniu šaukšteliu vanilės ekstrakto.
Trečiasis receptas – „Kokosinė rožių mocha”
Ingredientai:
1. 200 ml Alpro kokosų gėrimo „Profesionalams“
2. 5 g smulkiai pjaustyto juodo šokolado arba 1 valgomojo šaukto šokoladinės pudros
3. 1 arbatinis šaukštelis rožių vandens
4. 1-2 puodeliai espresso (pagal skonį)
5. Žiupsnelis kakavos
Receptas:
1. Šokoladą ir rožių vandenį supilkite į latte puodelį. Jei naudojate šokoladinę pudrą, prieš kaitinant, ją galite supilti į Alpro kokosų gėrimą „Profesionalams“.
2. Ant viršaus užpilkite espresso.
3. Pagarinkite Alpro kokosų gėrimą „Profesionalams“ iki 65°C.
4. Viršų pabarstykite kakava ir patiekite.
Patarimas: siekiant išgauti intensyvesnį skonį, rožių vandenį galite pakeisti 2 arbatiniais šaukšteliais rožių sirupo.